Aktuelt
Avgjørende å sette i verk tiltak tidlig: Nå kan du teste deg om du er i risikosonen for åreforkalkning
Det sier den anerkjente kardiolog, Peter Steen Hansen ved det danske sykehuset Hjertecenter Mølholm.
Sett i verk tiltak tidlig
På det tidspunktet symptomer opptrer, har sykdommen kommet langt. Det er derfor viktig å sette i verk tiltak tidlig, før symptomene kommer, forteller Peter Steen Hansen. - Nå kan vi avdekke hvem som har høy risiko for å få åreforkalkning og hvem som har lav risiko. For de som har høy risiko for åreforkalkning tilbyr vi en svært effektiv behandling som reduserer risikoen dramatisk. Det sier overlege Peter Steen Hansen på Hjertecenter Mølholm.
Åreforkalking kalles også aterosklerose på fagspråket, og innebærer at de store blodårene som frakter blod rundt i kroppen (arteriene) er blitt for trange. Aterosklerosen øker med mengden kolesterol og mettet fett i kosten. Risikoen for å ha aterosklerose gjenspeiles i blodets kolesterolinnhold og øker med alderen.
Utvikler seg langsomt
Åreforkalkning utvikler seg langsomt uten at det gir noen symptomer. Dette kalles ”stum åreforkalkning”.
Når åreforkalkningen er så fremskredet at den innsnevrer blodårene i så stor grad at blodet har vanskelig for å passere kan det oppstå blodpropper. Dette skjer oftest plutselig og uten forvarsel.
-Nå kan vi avdekke folks risiko for åreforkalkningsbetinget hjertesykdom. Og vi utarbeider en plan for hvordan fremtidig hjertekarsykdom best kan forebygges. Undersøkelsen uføres av våre hjertespesialister og det utarbeides en rapport med undersøkelsens resultater og anbefalinger. Vi vil også følge opp for å vurdere om man når de målsetningene, forteller Peter Steen Hansen.
Hvorfor får vi åreforkalkning?
Hvor hurtig åreforkalkningen utvikles, styres i høy grad av velkjente risikofaktorer som kolesterol blodtrykk, røyking og diabetes. Der er imidlertid store individuelle forskjeller på hvor mottagelig man er overfor disse risikofaktorer.
-Derfor har om lag halvparten av de som får åreforkalkning «normale» verdier av risikofaktorer. Disse vil derfor ikke bli identifiserte ved en alminnelig helseundersøkelse hos fastlegen. Noen med mange risikofaktorer har ingen eller bare litt åreforkalkning og dermed liten risiko for å bli syk, mens andre personer uten iøynefallende risikofaktorer kan utvikle betydelige mengder åreforkalkning og dermed høy risiko for å bli rammet av hjertekarsykdom, forteller Peter Steen Hansen.
Forebygging og behandling av åreforkalkning
Peter Steen Hansen forteller at langt den største delen av åreforkalkningsbetinget hjertekarsykdom kan forebygges med målrettet forebyggende innsats. Hvordan åreforkalkning forebygges og behandles hos den enkelte person avhenger av flere forhold blant annet hvilke risikofaktorer som er tilstede men spesielt hvor mye åreforkalkning personen allerede har utviklet. Hos noen er det ikke behov for forebyggende tiltak, hos andre holder det med å endre livsstilen, mens hos andre igjen må det settes inn forebyggende medisin herunder intensiv reduksjon av kolesterol, blodtrykk og/eller blodfortyndende behandling.
Ultralyd og CT
Den beste måten å avdekke faren for fremtidig hjertekarsykdom er å måle mengden av åreforkalkning i blodårene. Dette kan for de fleste sin del gjøres ved ultralydscanning, mens det hos noen må suppleres med en hjerte-CT scanning. Hvis det ikke er tegn til åreforkalkning er risikoen for å utvikle åreforkalkning i løpet av de neste 10 år meget liten. Hvis undersøkelsene derimot viser tegn på åreforkalkning er det over 10 ganger så stor risiko for å få blodpropp i hjertet eller hjernen.
Halvparten av alle 50-åringer og en tredjedel av alle 70-åringer vil ikke ha tegn på åreforkalkning – og har derfor en meget lav risiko for å få blodpropp i hjerte eller hjerne. Imidlertid vil scanningen vise at en tredjedel har tegn på åreforkalkning og derfor har en høy risiko for å få blodpropp i hjerte eller hjerne, hvis det ikke igangsettes effektiv forebygging.
Intensiv forbyggende behandling:
En stor del av den økte risikoen vil kunne elimineres ved effektiv håndtering av risikofaktorene (røykeslutt, behandling av høyt blodtrykk, behandling av høyt kolesterol, behandling av diabetes, økt fysisk aktivitet). Bare det å redusere kolesterolet kan forebygge en tredjedel av alle blodpropper i hjerte og hjerne.
Målgruppe for undersøkelsen
- Personer over 50 år
- Personer over 40 år med forhøyet blodtrykk, diabetes, forhøyet kolesterol eller forekomst av tidlig hjertekarsykdom i familien (foreldre eller søsken med symptomer før 60-års alderen).
- Personer med symptomer der det kan være mistanke om åreforkalkning.
Undersøkelsen på Hjertecenter Mølholm inkluderer
- Sykdomshistorie (har du allerede symptomer på åreforkalkning?)
- Familiehistorie (er det hjertesykdom i din nærmeste familie?)
- Måling og vurdering av velkjente risikofaktorer som kolesterol og blodtrykk, diabetes, røyking, BMI/vekt, fysisk aktivitetsnivå.
- Elektrokardiogram (er det tegn på belastning eller oksygenmangel i hjertet?)
- Ekkokardiogram (vurdering av hjertets pumpefunksjon, herunder hjerteklappene)
- Måling av åreforkalkning i pulsårene med ultralyd og supplerende hjerte-CT, hvis det er nødvendig.
Dette er sykdommene og symptomer som skyldes åreforkalkning
Hvilke symptomer åreforkalkning medfører avhenger av hvor i kroppen forkalkningen setter seg.
Åreforkalkning i hjertets kranspulsårer
Åreforkalkning som medfører innsnevring av hjertets kranspulsårer vil gi symptomer i form av hjertekramper (angina pectoris) ved fysisk anstrengelse. Dersom åreforkalkningen medfører blodpropper, oppstår det hjertekramper under hvile. Dette er en livstruende tilstand som krever akutt behandling.
Åreforkalkning i blodårene til benet
Åreforkalkning som medfører innsnevring av blodårene til benene medfører smerter i benene når man går eller løper. Derfor vil det være behov for hyppige hvilepauser der personen står stille for å få smertene til å forsvinne.
Åreforkalkning i blodårene til hjernen
Åreforkalkning i blodårene til hjernen kan medføre blodpropper i hjernen (hjerneslag). Dette kan medføre forbigående eller varige skader, inkludert nedsettelse av førligheten i armer og ben eller taleforstyrrelser.
Vil du vite mer om undersøkelsen og behandlingen av åreforkalkning: Kontakt Hjertecenter Mølholm Mail: hjerte@molholm.dk
Tlf. (+45) 76 42 74 20